El so i la imatge: un patrimoni que s’ha de preservar

Programa d'accions a favor de la restauració dels arxius audiovisuals

Angola, Cap Verd, Costa d’Ivori, les Filipines, Guinea Bissau, Moçambic, São Tomé i Príncipe, el Senegal

El programa d'accions “El so i la imatge: un patrimoni que s’ha de preservar” a favor de la restauració dels arxius audiovisuals s'inscriu en una dinàmica internacional a favor de la conservació, la restauració i la valoració del patrimoni audiovisual.

Desenvolupat per la Unió Llatina (UL), amb el suport de l'AECID, aquest programa representa una etapa fonamental en el llarg procés de valoració del patrimoni – material i immaterial–, que la UL ha començat ja fa temps, mitjançant l’organització de formacions, ajudes i trobades de professionals.

La UL pretén, gràcies a la creació d'una xarxa de col·laboració, composta de professionals de vuit dels seus estats membres (Angola, Cap Verd, Costa d’Ivori, les Filipines, Guinea Bissau, Moçambic, São Tomé i Príncipe, i el Senegal), sensibilitzar les institucions d'aquests països pel que fa a l'immens valor cultural que representen els arxius audiovisuals.

És urgent preservar un patrimoni en curs de deterioramentque, fins i tot, en alguns casos està desapareixent. La memòria dels pobles en depèn. Protegir-lo és una inversió per alfutur, una herència que s’ha de transmetre a les noves generacions: comprendre el tresor que guarden els sons i les imatges del passat permet mirar d’una altra manera el present i el futur.

Per què?

  • Per contribuir a prendre consciència de la importància de la protecció i la valoració del patrimoni audiovisual.
  • Per organitzar formacions regionals que constituiran intercanvis importants de coneixements tècnics entre països vinculats per trajectòries històriques i culturals comunes.
  • Per proporcionar als participants elements que els permetran utilitzar noves tècniques d'arxivament, de restauració i de difusió del material audiovisual.
  • Per crear una plataforma de reflexió sobre la situació jurídica i legislativa dels drets d'autor pel que fa al sector audiovisual.
  • Per fomentar la instauració d'una política, una legislació i uns mitjans financers en el marc de la conservació, la restauració i la valoració de la memòria fílmica, televisiva i radiofònica, no solament a escala nacional sinó també regional.

Com?

Establint la situació dels arxius audiovisuals a aquests països:

  • Estat actual dels arxius audiovisuals.
  • Diagnòstic de les necessitats de formació del personal d'aquests fons d'arxius (responsables i tècnics).
  • Visió global de les legislacions nacionals relatives al sector audiovisual, la protecció del patrimoni documental i els drets d'autor.

Fent formacions nacionals o regionals al voltant dels temessegüents: valoració d'un fons d'arxius televisius, valoració d'un fons d'arxius radiofònics, restauració de material sonor.

Organitzant una trobada internacional, la primera d'una sèrie, que permetrà confrontar experts internacionals, juristes i legisladors al voltant dels temes jurídics vinculats als arxius audiovisuals (drets d'autor, llei sobre el sector audiovisual, protecció del patrimoni…).

Per a qui?

  • Els professionals relacionats amb la protecció del patrimoni audiovisual (restauradors, conservadors, arxivistes, documentalistes d’àudio i vídeo, productors, distribuïdors…).
  • Els legisladors, juristes i experts en els drets d'autor i les legislacions audiovisuals.
  • Els responsables de les institucions nacionals relacionades amb la cultura, la comunicació, la informació, el patrimoni i el cinema (arxius nacionals, cinemateques, ràdio i televisió…), dels estats africans de parla portuguesa i francesa membres de la UL i les Filipines.

Résultats

49 professionals formats provinents de 30 organismes diferents: 2 de Cap Verd, 3 de Guinea Bissau, 2 de Costa d'Ivori, 9 senegalesos, 12 filipins, 4 angolesos, 3 de São Tomé i Príncep, 14 de Moçambic.

60 minuts restaurats i digitalitzats de People Power Revolution (Filipines, 1986) enregistraments radiofònics inscrits en el Registre de la Memòria del Món de la UNESCO. www.unilat.org

1 manual didàctic, Basic manual for cataloging, preservation and digitization of sound collections at risk fet per Miriam Poncelas i Alberto Gaetti, resultat de la formació sobre la restauració de material sonor que tingué lloc a Manila. Versions: anglès, castellà, francès, portuguès.

500 termes en 4 llengües llatines accessibles a una base de dades terminològiques Alfabet audiovisual.

1 estudi sobre els drets d'autor: Dret d'autor i patrimoni audiovisual – Estudi comparatiu a 8 països membres de la Unió Llatina: Angola, Cap Verd, Costa d'Ivori, Filipines, Guinea Bissau, Moçambic, São Tomé i Príncep, i Senegal, dut a terme per André Lucas.

Federació d’Àfrica de l’Oest per a la Protecció del Patrimoni Audiovisual (FOSPA) creada pels participants de la formació a Dakar. Té com a objectiu desenvolupar una xarxa de professionals africans especialitzats en la protecció del patrimoni audiovisual.

1 documental radiofònic sobre la formació a Manila, difós a la ràdio nacional de Filipines

1 pel·lícula documental sobre la formació a Dakar, difosa als canals nacionals de Guinea Bissau, Costa d'Ivori i Senegal.

Col·laboracions

Ministeris: Palácio de Cultura Ildo Lobo, Cap Verd – Ministério da Cultura, São Tomé i Príncep – Direcção Geral da Cultura de São Tomé i Príncep – Ministeri de Comunicacions de Senegal – The Presidential Communications Operations Office, Filipines.

Institucions: Cinemateca d'Angola – Instituto angolano de cinema audiovisual e multimedia (IACAM) – Archivo Histórico Nacional (AHN), Cap Verd – Sociedade Cabo-verdiana de autores (SOCA) – Comissão Instaladora do Instituto de Propriedade Intelectual de Cabo Verde – Universitat de Cocody, Costa d'Ivori – Sociedad General de Autores y Editores de España – Arquivo Histórico Nacional, Guinea Bissau – INEP, Guinea Bissau – Arquivo do Patrimonio Cultural, Arquivo Histórico de Moçambique – Instituto de Investigação Sócio Cultural (ARPAC), Moçambic – INAC, Moçambic – Ethnomusicology Department, College of Music, Universitat de Filipines – Bureau of Broadcast Services – Cultural Center of the Philippines – Congressional Library Bureau; National Library of the Philippines – Film Development Council of the Philippines – UP Collage of Mass Communication – Arxius Nacionals de Senegal – IFAN Cheickh Anta Diop, Senegal, OMPI, CISAC.

Ràdios i televisions: Televisão Pública do Angola (T.P.A) – RTC – Rádio Televisão Caboverdiana - Televisió de Guinea Bissau – Televisió de Moçambic – Televisão independente (TIM) – Radio Nacional de España (RNE) – Televisión Antena 3, Espanya – ABS-CBN Broadcasting Network, Filipines – Bureau Radio of Philippines Information Agency (PIA) – DZMM Radyo Patrol Sais Trenta, DZCV Tuguegarao, Filipines – Televisão Nacional de São Tomé – Radiodifusió Televisió Senegalesa (RTS).

Properament

Aquest programa ha posat de manifest la importància històrica i cultural dels tresors amagats als arxius audiovisuals dels Estats membres de la Unió Llatina, així com la urgència d'intervenir per a formar a professionals a les tècniques de restauració i digitalització d'aquest material. A partir d'aquest constant, sembla molt pertinent iniciar accions a favor de la restauració del material sonor dels Estats membres africans de la Unió Llatina.

Notícies sobre el mateix tema

Unió Llatina

La Unió Llatina, fundada el 1954, és una organització internacional constituïda per 36 estats membres i dedicada a la promoció de la diversitat cultural i el multilingüisme.

Unió Llatina
204 rue de Vaugirard, 75015 París
+33 (0) 1 45 49 60 60
ulsg@unilat.org